Nadchodzi sezon jesienno-zimowy, a wraz z nim wzrośnie nasza podatność na różne infekcje. Można temu zapobiec, stosując kurację probiotyczną: w ten sposób zbudujemy nie tylko odporność, ale również zapewnimy organizmowi odpowiednią florę bakteryjną. Prezentujemy rady eksperckie, dotyczące także mądrej diety.
Odporności nie zbudujemy w krótkim czasie – to proces długofalowy. Stan równowagi mikrobiologicznej uzyskamy dzięki kuracji probiotycznej. Jesienią szczególnie warto wprowadzić probiotyki do diety, łącząc je z odpowiednimi produktami. Taki jadłospis sprawdzi się także w przypadku małych dzieci – a to grupa bardzo podatna na infekcje, podobnie jak szkolna młodzież.
Forma kuracji probiotycznej to także bardzo ważna kwestia. Kuracja w płynie ma wiele zalet, a esencja probiotyczna posiada właśnie formę płynną. Jak dawkować? Jak długo przyjmować? Jaką dietę stosować w trakcie i po kuracji probiotycznej? Na te pytania poszukamy odpowiedzi, a na koniec tej części wywiadu wymienimy produkty, które najbardziej szkodzą jelitom. Warto sprawdzić, czy znajdują się w naszym codziennym jadłospisie? Jeśli tak, pomyślmy o eliminacji.
Detoks też możemy przeprowadzić przy pomocy probiotyków, a konkretnie – fermentowanych ziół. Bakterie oczyszczą nasze jelita z konserwantów i niepożądanych substancji. Jesień to najlepszy moment, aby rozpocząć kurację czy przeprowadzić oczyszczenie organizmu. Probiotyki wspomagają odchudzanie, pomagają zlikwidować stres, zapewniają też dobry sen. Odbudowanie flory bakteryjnej jest kluczowe dla zdrowia. A więc nasze zdrowie w naszych rękach!
Źródło zdjęcia: Redakcja/JC