Jak upiec pyszny, domowy chleb? Mamy przepisy!

      Możliwość komentowania Jak upiec pyszny, domowy chleb? Mamy przepisy! została wyłączona

Tym razem na łamach naszego portalu oddajemy głos dwóm zwyciężczyniom radiowego konkursu.

Zapach świeżo upieczonego chleba to jeden z najprzyjemniejszych aromatów, jakie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić. Temu miłemu wrażeniu może dorównać tylko jedno – smak chrupiącej i jeszcze ciepłej kromki. Ale jak zabrać się za przygotowanie własnego, pysznego bochenka chleba? Zapytaliśmy o to słuchaczy Radia Impuls, organizując specjalny konkurs. Poniżej prezentujemy dwa przepisy, które sprawiły, że wszyscy w redakcji nagle poczuli się głodni…

 

CHLEB Z CUKINII – przepis Magdaleny

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką)
  • ½  kostki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni)
  • sól.

Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło i ubijamy mikserem. W trakcie ubijania dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodajemy startą cukinię i wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy masę do formy (nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta). Pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

CHLEB Z GARNKA – przepis Angeliki

Składniki:

  • 5 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • 25 g  świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju.

Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać olej, cukier, sól i mąkę. Wymieszać, odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około 45-60 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza i wstawić naczynie, w którym będzie się piekło do nagrzania. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, nakryć. Temperaturę obniżyć do 200 stopni Celsjusza.

Wszystkim, którzy postanowią wypróbować te kulinarne wskazówki, życzymy smacznego!