Tym razem na łamach naszego portalu oddajemy głos dwóm zwyciężczyniom radiowego konkursu.
Zapach świeżo upieczonego chleba to jeden z najprzyjemniejszych aromatów, jakie jesteśmy sobie w stanie wyobrazić. Temu miłemu wrażeniu może dorównać tylko jedno – smak chrupiącej i jeszcze ciepłej kromki. Ale jak zabrać się za przygotowanie własnego, pysznego bochenka chleba? Zapytaliśmy o to słuchaczy Radia Impuls, organizując specjalny konkurs. Poniżej prezentujemy dwa przepisy, które sprawiły, że wszyscy w redakcji nagle poczuli się głodni…
CHLEB Z CUKINII – przepis Magdaleny
Składniki:
- 6 jajek
- 2 szklanki startej na drobnej tarce cukinii (oczywiście ze skórką)
- ½ kostki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki sezamu (wcześniej delikatnie uprażonego na suchej patelni)
- sól.
Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy roztopione masło i ubijamy mikserem. W trakcie ubijania dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sezam i sól. Na koniec dodajemy startą cukinię i wszystko mieszamy dokładnie łyżką. Wlewamy masę do formy (nie trzeba jej smarować masłem, masa jest odpowiednio tłusta). Pieczemy przez godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
CHLEB Z GARNKA – przepis Angeliki
Składniki:
- 5 i ¾ szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 i ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać olej, cukier, sól i mąkę. Wymieszać, odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około 45-60 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza i wstawić naczynie, w którym będzie się piekło do nagrzania. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia, nakryć. Temperaturę obniżyć do 200 stopni Celsjusza.
Wszystkim, którzy postanowią wypróbować te kulinarne wskazówki, życzymy smacznego!